Castelul Bran
Exploreaza acum locațiile de poveste ale Castelului Bran!
Este considerat ca fiind o “ Piatra pretioasa de istorie si arhitectura”.
Este situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov.
Bran se gaseşte la mai puţin de 30 km de Brasov, pe drumul naţional DN73, plecand din Brasov spre vest prin cartierul Bartolomeu. Distanta de la Bucuresti este de aproximativ 200 km.
Anul 1377 – cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare – Ludovic I de Anjou – emite un act prin care acorda locuitorilor Brașovului (Kronstadt – Orașul Coroanei) privilegiul construirii unui castel.
Acest document indeamna sasii (Sachsen – populație de origine germana venita în Transilvania in secolul al XII-lea) din intreaga regiune a Brașovului sa participe la constructia castelului Bran, initial denumit Dietrichstein sau Törzburg in limba germana, Törcsvár in maghiara si Turciu in romana.
Anul 1459 – Vlad Tepes, insarcinat de principii Transilvaniei cu rezistența antiotomana la granita, este aliat cu Branul si Brasovul in timpul primei sale domnii (1448) si in perioada de pana la cea de-a doua domnie.
Cu toate acestea la inceputul anului 1459, in timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran si ataca Brasovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Tarii Romanesti si sasii care cereau taxe vamale tot mai mari si il sustineau pe oponentul sau la tron.
Anul 1836 – Dupa ce granita dintre Transilvania si Valahia se muta în munti, la Pajura, castelul Bran isi pierde importanța militara și comerciala. Branul inceteaza sa fie punct de granita si vamal al Austro-Ungariei, cetatea continua sa indeplineasca o functie administrativa.
Anul 1886 –Autoritatile imperiale accepta la insistentele brasovenilor sa repare intre 1883 si 1886 stricaciunile facute castelului in timpul revolutiei de la 1848 si al razboiului ruso-turc din 1877 si efectueaza ample lucrari de restaurare.
Anul 1920 – locuitorii Brasovului, prin decizia unanima a Consiliului orasului, condus de catre primarul Karl Schnell, au oferit Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, descrisa ca „o mare regina, raspandindu-si binecuvantarea oriunde ar merge si cucerind, astfel, cu un avant irezistibil, inimile tuturor locuitorilor tarii”.
Castelul a devenit resedinta favorita a Reginei Maria, care l-a restaurat si reamenajat pentru a fi folosit de catre membrii familiei regale.
Mitul Contelui Dracula
Dracula, personajul romanului cu acelasi nume scris la sfarsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat undeva pe varf de stanca inalta, de unde strajuie valea raului serpuind prin Principatul Transilvaniei.
El este adesea confundat cu Vlad Tepes, printul valah, domn peste castelul, azi ruina, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea intreaga se refera la el ca fiind Castelul lui Dracula.
Dracula – asa cum este el perceput astazi – reprezinta un personaj fictiv. Numele lui deriva din porecla data lui Vlad Tepes, domnitor al Tarii Romanesti intre 1456-1462 si in anul 1467, pe care din motive politice istoricii vremii il descriu ca un despot nemilos si insetat de sange.
In satele vecine Branului, si nu numai, exista credinta in existenta unor spirite malefice, numite stafii sau steregoi (o varianta a cuvantului strigoi). Ea se refera la oameni aparent vii, la strigoi, cei care ziua duceau o viata normala. O data cu venirea noptii, in timp ce dormeau, spiritul le parasea insa trupurile, pentru a bantui – de la miezul noptii si pana la primul cantat de cocos – somnul satenilor, secatuindu-i de puteri. “Nemorsii (strigoii, vampirii) sufera de blestemul nemuririi”, scrie Stoker, “ei traverseza vremurile inmultind numarul de victime, raspandind raul in lume”. Personajul Dracula se naste din aceste mituri.
Va invitam sa va alaturati calatoriei in universul istoriei si miturilor de la Castelul Bran. Fie ca sunteti pasionati de trecutul medieval, fascinati de legende sau pur si simplu dornici sa descoperiti frumusetea unui peisaj muntos spectaculos, aceasta destinatie va va oferi o experienta memorabila. Haideti sa calatorim impreuna in timp si sa exploram misterele care fac din Castelul Bran un loc unic si inconfundabil!